Back Balcony

In an attempt to recreate the historic look of the back of the hotel, we must pay special attention to the back balcony. It provided a rear exit from the second floor to the ground by way of a long staircase. This was probably more for access to the outhouse than it was for escaping fires but who really knows? Now, it would be easy enough to just copy the original but the original design does not live up the current building codes and would never get approved by the county.

rear-balcony

In the original, the stairs exited the left of the balcony and went straight down to land adjacent to the door to the Pony Express yard. This was a long and steep staircase which I’m okay with but it would make the building department unhappy. The new stairs have to be much less steep and there must be a landing somewhere in the middle for people to rest on their upward journey. As you can see in the above model, the stairs will have to bend in the middle and head out into the yard. Not only will this take up more space, but also, I now have a column on the wall in the same space as my breaker panel thus requiring it to move at great expense.

rear-balcony-02

In this next version, I’ve flipped the balcony and put the exit stairs on the right. Not only is this more aesthetically pleasing, but also, it avoids blocking the breaker panel. It’s now up to the engineer to decide what works.

Author: Dusty

I'm a 5' 8" tall ape descendant with an interior design degree and a love for antiques and vintage architecture. I recently escaped from the IT world to follow my dreams and a beautiful damsel who shares my love of old buildings no matter how much dust is involved.

1 thought on “Back Balcony”

Comments are closed.